2009 m. gruodžio 7 d., pirmadienis

Tortinis savaitgalis




Visą praėjusią savaitę svajojau, kaip savaitgalį kepsiu medaus tortą. Niekada gyvenime nesu jo kepusi, bet prisimenu, kaip mano baba jį kepdavo ir koks be galo be krašto skanus jis buvo. Tai ir man niežti nagai tokį tortą iškepti. Ir gal jis netgi bus ne prastesnis nei tas vaikystėje valgytas "Pensininkas". :)

Bet deja... nuvažiavau šeštadienį į parduotuvę visiškai pamiršsusi perskaityti medaus torto receptą ir nė nenumaniau, kiek čia tos grietinės reikia. Ogi pasirodo, reikia jos daug, tad teko suktis iš padėties... gaminau Napoleoną, keptą keptuvėje. :) Jam grietinės reikia gerokai mažiau, o kremą dariau ne grietininį.

Receptukas šito torto labai paprastas. Radau jį supermama.lt forume. Ten tiek visokių tortų esu prisižiūrėjusi, kad oi oi oi ... Man iki tokių dar toli. Bet šitą Napaliuką jau kepu antrą kartą ir galiu pasakyti, kad visai gerai išeina.

Pasidalinu receptuku, jei kas susidomės. Taigi...
Kaip bebūtų keista, bet šiam tortui pirmiausia pasiruošiau kremą. Ir recepte taip rašo. :) Aš gaminau plikytą kremą. Vieną kiaušinį sumaišiau iki putų su cukrumi. Viską dedu iš akies, todėl nelabai galiu pasakti, kiek to cukraus dėjau. :) Kartu įmaišiau ir vanilinio cukraus dėl kvapo. Po to dėjau gerą šaukštą miltų ir viską gerai išmaišiau. Gavosi tokia lyg tešla, bet tada į ją pyliau pieno. Vėlgi iš akies, gal kokią stiklinę ar pusantros. Visa tai gerai išmaišiau ir dėjau ant ugnies. Virti turi lėtai ir reikia nuolat maišyti. Prieš pat pradedant virti masė pradeda tirštėti. Maišyti reikia nuolat, kad nepridegtų. Taigi kai sutirštėja ir pasirodo pirmi užvirimo burbuliukai, nukeliu nuo ugnies ir dedu gabalėlį sviesto. Masė turi ataušti. Kremui vėstant, jį vis pamaišau.

Beje, galima į šį kremą pridėti sutrinto banano ar kokių kitų trintų vaisių. O kas mėgsta spalvas, gali ir kokių maitinių dažų įdėti. :) Beje, su tokiu plikytu kremu vasarą nuolat kepdavau braškių tortą - tik braškių netrindavau, o dėdavau pjaustytas ant biskvito ir užpildavau tokių kremu. Mmmm.... Bet apie tai kitą kartą. ;)

Tešlą sumaišiau iš 1 stiklinės grietinės, cukraus (iš akies), trupučiu druskos, kepimo miltelių ir miltų. Pirmą kartą bekepdama labiau vadovavausi rastu receptu, tai įdėjus ten nurodytas 3 stiklines miltų (turbūt tiek ir nedėjau), tešla išėjo per kieta. Tad sunkiai minkėsi, o po to labai sunkiai kočiojosi. Taigi šį kartą klaidos nebekartojau ir dėjau miltų iš akies - ne daugiau kaip 2 stiklines. Taigi suminkiau minkštutę tešlą, padalinau ją į kelias dalis ir kočiojau lakštus. Žinoma, pasidėjusi lėkštę apipjoviau iki reikiamo dydžio. Tiesa, reikia palikti šiek tiek daugiau tešlos, nes kepant gali šiek tiek susitraukti.

Keptuvę, neprisvylančiu paviršiumi, įkaitinau ir po vieną dėjau kepti torto papločius. Kepti reikia neilgai - porą minučių, kol paruduoja. Tada iškart išėmus iš keptuvės, dedu ant lėkštės ir tepu kremu. Paplotėliai vėsta gana greitai, tai kremas tikrai neištirps. O ir kremas mano plikytas, tad taip dėti kremą labai patogu. Taigi kepa "blynai" vienas po kito, dedu į lėkštę ir tepu. Labai greitai viskas ir išeina. Papuošiam ir dedam į šaldytuvą. Iš ryto jau galima ragauti.

Tiesa, šį kartą pamiršau, bet... skanu, kai vienas iš sluoksnių pertepamas ne kremu, o kokia uogiene. Tokia gal net rūgštoka - spanguolių ar juodųjų serbentų. Šiame torte uogienės trūko...



Na, dar reikėtų tortui šonus apipaustyti, po to trupinukais apibarstyti... Bet kai norisi greičiau, tai galima ir to nedaryti. :) Ir toks neapipjaustytas labai gerai į pilvą keliauja. :)

Skanaus! O kitą savaitgalį būtinai kepsiu medaus tortą. :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą